Toon vereenvoudigd item record
Peulpower en bonenkracht - Een historische kijk op de eiwittransitie in Vlaanderen en België
| dc.contributor.author | Yves Segers | |
| dc.date.accessioned | 2025-09-18T11:13:48Z | |
| dc.date.available | 2025-09-18T11:13:48Z | |
| dc.date.issued | 2025 | |
| dc.identifier | OMG_onderzoek_PBM_250915_1.2 | |
| dc.identifier.uri | https://archief-algemeen.omgeving.vlaanderen.be/xmlui/handle/acd/1172986 | |
| dc.description.abstract | Het menu van de Vlaamse consument bestaat vandaag uit meer dierlijke dan plantaardige eiwitten. In het verleden was dat lang anders voor het overgrote deel van de bevolking. Vlees en andere dierlijke producten waren immers schaars en duur, symbolen van welvaart en luxe. In dit essay schetst de auteur de evolutie van onze eetgewoonten en gaat hij vooral op zoek naar de rol en het belang van plantaardige eiwitten, met focus op peulvruchten. Hoe evolueerde de verhouding plantaardige versus dierlijke eiwitten? Wanneer namen de dierlijke eiwitten de bovenhand en wat is de verklaring hiervoor? Ondanks de schaarse data, en de vele aannames, kan (voor het eerst) de evolutie van de eiwitinname in België tussen 1800/1846 en begin jaren 2020 kwantitatief worden geschetst. | |
| dc.language | Nederlands | |
| dc.publisher | Departement Omgeving | |
| dc.relation.ispartof | OMG_onderzoek_PBM_250915_1 | |
| dc.subject | voeding | |
| dc.subject | consumptie | |
| dc.subject | eiwitshift | |
| dc.title | Peulpower en bonenkracht - Een historische kijk op de eiwittransitie in Vlaanderen en België | |
| dc.type | Stuk | |
| vlaanderen.identifier | OMG_onderzoek_PBM_250915_1.2 | |
| onderzoek.documenttype | Rapport | |
| onderzoek.nbpages | 23 | |
| onderzoek.onderdeeltype | resultaten | |
| onderzoek.peerreviewed | Geen peer review | |
| dc.contributor.organisation | CAG en ICAG (KU Leuven) | |
| dc.contributor.organisation | Departement Omgeving | |
| onderzoek.abstract.translation | Today, the Flemish consumer's diet consists of more animal than plant proteins. In the past, this was not the case for the vast majority of the population. Meat and other animal products were scarce and expensive, symbols of prosperity and luxury. In this essay, the author outlines the evolution of our eating habits and focuses on the role and importance of plant-based proteins, with a particular emphasis on legumes. How did the ratio of plant-based to animal-based proteins evolve? When did animal proteins gain the upper hand and what is the explanation for this? Despite the scarcity of data and the many assumptions, it is possible (for the first time) to outline quantitatively the evolution of protein intake in Belgium between 1800/1846 and the early 2020s. | |
| onderzoek.title.translation | Pea power and bean power - A historical look at the protein transition in Flanders and Belgium | |
| onderzoek.subject.translation | food | |
| onderzoek.subject.translation | consumption | |
| onderzoek.subject.translation | protein |
