Toon vereenvoudigd item record

dc.contributor.authorFreya Michiels
dc.contributor.authorAnnemie Geeraerd
dc.date.accessioned2022-09-28T13:58:32Z
dc.date.available2022-09-28T13:58:32Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://archief-algemeen.omgeving.vlaanderen.be/xmlui/handle/acd/817632
dc.description.abstractIn dit rapport gaan we in op de vraag: “Hoe kunnen we de evolutie in de tijd van de dierlijke en plantaardige eiwitbronnenconsumptie bij Vlamingen inschatten?” Via een selectie uit de Belgische nationale voedselconsumptiepeiling van 2014-2015, kan de Vlaamse eiwitinname van die specifieke periode ingeschat worden. De studie wordt uitgevoerd met als doel het voorstellen van eenmethodologie voor het inschatten van de dierlijke en plantaardige eiwitbronnenconsumptie bij Vlamingen doorheen de tijd, tussen de tienjaarlijkse voedselconsumptiepeilingen in, met oog voor de specifieke aspecten in Vlaanderen.Deze studie bestond uit vier opeenvolgende stappen om tot een finale methodologie te komen. Als eerste stap werd een benchmarking studie uitgevoerd om na te gaan wat de verhouding dierlijke en plantaardige eiwitbronnen in het voedselpatroon van de Vlaming in 2014 was. Er werden vijf profielen geïdentificeerd wat betreft de Vlaamse eiwitconsumptie. In de volgende stap werd er op zoek gegaan naar andere gegevensbronnen, zoals marktonderzoekinstituten en nationale en internationale databases, die mogelijk de eiwitconsumptie van Vlamingen kunnen weergeven. Als derde stap werdeen mapping uitgevoerd van de twee eerste stappen om na te gaan in hoeverre de geïdentificeerde gegevensbronnen uit stap 2 de resultaten van stap 1 kunnen weerspiegelen. Ten slotte werd de haalbaarheid van de bekomen methodologieën bekeken.Het volledig voedselconsumptiepatroon van de Vlaming wordt gekenmerkt door een grote variabiliteit tussen personen, zoals ook zichtbaar in de vijf geïdentificeerde profielen, waardoor relatief kleine, stapsgewijze veranderingen in (een deel van) de bevolking moeilijk op te merken zijn. De finaleaanbeveling van deze studie is om een aanpak zoals deze van de Nederlandse Green Protein Alliance te overwegen, met aanpassingen naar de situatie in Vlaanderen. De essentie is dat men hierbij focust op wijzigingen in een set van welgekozen zogenaamde “kern“ dierlijke en plantaardige eiwitconsumptie. Dit zal toelaten diezelfde relatief kleine veranderingen effectief en efficiënt op tepikken.
dc.languageNederlands
dc.rightsCC BY-NC-SA
dc.subjecteiwitbronnenconsumptie
dc.titleGreen Deal - 010 Eiwitshift op ons bord
dc.title.alternativeEI-MEET: ontwikkeling van een methodologie voor het inschatten van de dierlijke en plantaardige eiwitbronnenconsumptie bij Vlamingen
vlaanderen.identifierOnderzoek-3255056
onderzoek.disciplineB007-geneeskunde-mens-vertebraten - B450-ontwikkelingsbiologie
onderzoek.documenttypeBoek/rapport - Rapport
onderzoek.nbauthors2
onderzoek.nbpages79
onderzoek.peerreviewedGeen peer review
dc.contributor.organisationKU Leuven
dc.contributor.organisationKU Leuven


Bestanden in dit item

Thumbnail

Dit item bevindt zich in de volgende collectie(s)

Toon vereenvoudigd item record