Toon vereenvoudigd item record

dc.contributor.authorPeggy Criel
dc.contributor.authorFilip Fleurbaey
dc.date.accessioned2024-02-13T09:34:36Z
dc.date.available2024-02-13T09:34:36Z
dc.date.issued2018
dc.identifier16114841en16114833
dc.identifier.urihttps://archief-algemeen.omgeving.vlaanderen.be/xmlui/handle/acd/1003342
dc.description.abstractEen Vlaams huishouden verspilt gemiddeld 1,7 kg voedsel per week of 88,1 kg per jaar (inclusief alcoholisch en niet-alcoholische dranken). Per persoon komt dit neer op een gemiddelde van 37 kg (waarvan 25,5 kg vaste voeding en 11,5 kg dranken) voedsel per jaar. In totaal gooien Vlamingen thuis 241.772 ton aan voedsel weg. Deze cijfers, verzameld via de dagboekstudie opgenomen in deze studie, liggen in lijn met eerder onderzoek, maar geven een meer gedetailleerd beeld van de problematiek. Voor het eerst werd immers de vloeibare fractie, die in veel gevallen via de gootsteen of het toilet wordt weggegooid, in kaart gebracht en werden de verschillende stromen waarlangs voedsel bij huishoudens wordt verwijderd (waaronder bijv. ook het voederen van dieren en composteren in de tuin) gekwantificeerd. Uit deze studie blijkt het geringe effect van socio-demografische factoren op de hoeveelheid voedselverlies bij Vlaamse huishoudens. Er werden geen significante verschillen vastgesteld wat betreft leeftijd, urbanisatiegraad, geslacht en beroeps- en opleidingsachtergrond, enkel de relaties inzake huishoudgrootte/aantal kinderen en voedselverlies werden bevestigd. De combinatie van de dagboekstudie, de online enquête en reële aankoopgegevens laat toe een zicht te krijgen op de redenen waarom voedsel wordt weggegooid. Daaruit blijkt het belang van dagelijkse huishoudpraktijken zoals de manier waarop porties worden afgemeten en de manier waarop met aangesneden groenten en restjes wordt omgegaan. Huishoudens die voor het controleren van de houdbaarheid van producten de houdbaarheidsdatum gebruiken lopen kans meer voedselverlies te genereren. Ook gewoonten bij het aankopen van voeding hebben effect op de hoeveelheid voedsel die wordt weggegooid. Zo kon de studie de relatie tussen enerzijds bijv. impulsaankopen, de frequentie van aankopen, het totale huishoudbudget besteed aan voeding en anderzijds voedselverlies aantonen. De studie kon ook de verwachte relatie tussen voedselverlies en het plannen van maaltijden bevestigen. Deze inzichten komen overeen met de in de studie onderzochte vaardigheden en kennis: de studie toont het verband aan tussen de kookvaardigheid, het juist kunnen portioneren en het goed kunnen inschatten van de houdbaarheid van het voedsel en voedselverlies bij huishoudens. Ook verschillende omgevingsfactoren werden onderzocht. De tijd die huishoudens besteden aan de bereiding van maaltijden bleek geen significant effect te hebben, maar de regelmaat van maaltijden in het huishouden wel. Het bezit van een aparte diepvries of koele berging leidt tot meer voedselverlies. Onverwacht is het beeld dat ontstaat bij het in kaart brengen van de relatie met motivatie. Huishoudens die afkeurend staan ten opzichte van het weggooien van eetbaar voedsel blijken zoals verwacht minder voedsel te verspillen. Ook kon de studie vaststellen dat huishoudens die het niet verkopen van afwijkende groenten en fruit (qua vorm, kleur of afmetingen) als voedselverlies zien, lagere voedselverliescijfers hebben. De mate waarin huishoudens het geven van overschotten aan huisdieren als voedselverlies zien, is daarentegen niet gecorreleerd met de voedselverliescijfers. Vermeldenswaardig is dat de sociale norm geen significant verband vertoont met de mate van voedselverlies bij huishoudens. Het onderzoek toont dat de huidige klemtoon op het versterken van vaardigheden en kennis om op die manier het arsenaal aan huishoudpraktijken die betrekking hebben op het plannen, bereiden, proportioneren, inzichten van de houdbaarheid van producten… gegrond is. Ook de reeds aanwezige aandacht voor het opwaarderen en hergebruiken van restjes lijkt zinvol. In het kader van deze studie werden de meest voor de hand liggende hypotheses 81 getest. Mogelijk kan een doorgedreven analyses van de bijkomende, nog niet geanalyseerde, gegevens verzameld in de online enquête verder inzichten blootleggen en verbanden tussen factoren verduidelijken. De methoden gebruikt en toegelicht in de studie kunnen worden aangewend voor de verdere monitoring van voedselverlies bij Vlaamse gezinnen.
dc.languageNederlands
dc.publisherDepartement Omgeving
dc.titleVoedselverlies en consumentengedrag bij Vlaamse huishoudens
dc.typeDossier
vlaanderen.identifier16114841en16114833
onderzoek.disciplineS201 - sociologie
onderzoek.documenttypeProject
dc.contributor.organisationGfK Belgium
dc.contributor.organisationDepartement Omgeving
onderzoek.abstract.translationA Flemish household wastes an average of 1.7 kg of food per week or 88.1 kg per year (including alcoholic and non-alcoholic drinks). This results in an average of 37 kg per person (of which 25.5 kg of solid food and 11.5 kg of drinks) food per year. In total, Flemish people throw away 241,772 tons of food at home. These figures, collected through the diary study included in this study, are in line with previous research, but provide a more detailed picture of the problem. Indeed, for the first time, the liquid fraction, which in many cases is thrown away via the sink or toilet, has been mapped and the various streams through which food is disposed of in households (including, for example, animal feeding and composting in the garden) quantified. This study shows the limited effect of socio-demographic factors on the amount of food loss in Flemish households. No significant differences were found with regard to age, degree of urbanization, gender and occupational and educational background, only the relationships with regard to household size/number of children and food loss were confirmed. The combination of the diary study, the online survey and actual purchase data provides insight into the reasons why food is thrown away. This shows the importance of everyday household practices such as the way portions are measured and the way cut vegetables and leftovers are handled. Households that use the best before date to check the shelf life of products run the risk of generating more food waste. Food purchasing habits also have an effect on the amount of food thrown away. For example, the study was able to demonstrate the relationship between impulse purchases, the frequency of purchases, the total household budget spent on food on the one hand and food loss on the other hand. The study was also able to confirm the expected relationship between food loss and meal planning. These insights correspond with the skills and knowledge investigated in the study: the study shows the relation between cooking skills, the ability to portion correctly and the ability to properly estimate the shelf life of food and food loss in households. Various environmental factors were also examined. The time that households spend preparing meals did not appear to have a significant effect, but the regularity of meals in the household did. Owning a separate freezer or cool storage area leads to more food loss. The picture that emerges when mapping out the relationship with motivation is unexpected. As expected, households that disapprove of throwing away edible food waste less food. The study was also able to establish that households that judge not selling non-standard fruit and vegetables (in terms of shape, color or size) as food waste have lower food loss figures. In contrast, the extent to which households view feeding leftovers to pets as food waste is not correlated with food loss rates. It is worth noting that the social norm does not show a significant relationship with the degree of food loss in households. The research shows that the current emphasis on strengthening skills and knowledge in order to expand the arsenal of household practices related to planning, preparation, proportioning, insight into the shelf life of products… is well founded. The attention already given to upgrading and reusing leftovers also seems useful. In the context of this study, the most obvious hypotheses 81 were tested. A thorough analysis of the additional, as yet unanalyzed, data collected in the online survey may reveal further insights and clarify relationships between factors. The methods used and explained in the study can be used for further monitoring of food loss in Flemish families.
onderzoek.title.translationFood loss and consumer behavior in Flemish households
dc.relation.haspart16114841en16114833.12
dc.relation.haspartOnderzoek-2111530
dc.relation.haspart16114841en16114833.9
dc.relation.haspart16114841en16114833.10
dc.relation.haspartOnderzoek-1841869
dc.relation.haspart16114841en16114833.11


Bestanden in dit item

BestandenGrootteFormaatBekijken

Er zijn geen bestanden aan dit item gerelateerd.

Dit item bevindt zich in de volgende collectie(s)

Toon vereenvoudigd item record