Show simple item record

dc.contributor.authorEnya Wynants
dc.contributor.authorKristof Rubens
dc.contributor.authorJan Hostens
dc.contributor.authorInes Cottignie
dc.contributor.authorNathalie van Hal
dc.contributor.authorNiels De Brier
dc.contributor.authorLore Knaepen
dc.contributor.authorJeroen Willemsen
dc.contributor.authorLeo Koning
dc.contributor.authorHenk De Pauw
dc.contributor.authorLuc Van den Dorpel
dc.contributor.authorRense Verweerden
dc.contributor.authorGeert Jespers
dc.contributor.authorDavid Sebrechts
dc.contributor.authorFien Louwagie
dc.date.accessioned2024-09-17T07:49:53Z
dc.date.available2024-09-17T07:49:53Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttps://archief-algemeen.omgeving.vlaanderen.be/xmlui/handle/acd/1061497
dc.description.abstractDit rapport brengt voor het eerst de economische impact van de alternatieve eiwitsector in Vlaanderen in kaart. Vlaanderen telt 155 ondernemingen die actief zijn in de alternatieve eiwitsector, waarvan 60 bedrijven die zich volledig toeleggen op de productie van alternatieve eiwitten en 95 ondernemingen die naast alternatieve ook conventionele dierlijke eiwitproducten produceren. Samen hebben deze bedrijven een bedrijfswaarde tussen €1,4 en €1,8 miljard en rapporteren ze voor het boekjaar 2022 een winst na belastingen tussen €100 en €123 miljoen euro. Daarnaast stellen ze in datzelfde jaar tussen 2021 en 2532 fulltime-equivalents (FTE’s) tewerk. Onze prognoses op basis van literatuuronderzoek voorspellen dat de sector tegen 2035 mogelijk tussen de 6 en 15 keer in omvang kan groeien, afhankelijk van de mate van technologische innovatie, ondersteunende regelgeving en consumentenacceptatie. We concluderen dat de alternatieve eiwitsector in Vlaanderen een innovatieve sector is die, voorzien van de juiste ondersteuning, veel groeipotentieel heeft en een belangrijke bijdrage kan leveren aan de economie.
dc.languageNederlands
dc.rightsCC BY-NC-SA
dc.titleEconomische impact van de alternatieve eiwitsector in Vlaanderen en Brussel
vlaanderen.identifierOnderzoek-7499067
onderzoek.disciplineB006-landbouwkunde - B420-voeding
onderzoek.documenttypeBoek/rapport - Rapport
onderzoek.nbauthors15
onderzoek.nbpages55
onderzoek.peerreviewedGeen peer review
dc.contributor.organisationAgentschap Landbouw en Zeevisserij
dc.contributor.organisationKU Leuven
dc.contributor.organisationPOM West-Vlaanderen
dc.contributor.organisationPOM Vlaams-Brabant
dc.contributor.organisationFlanders Food
dc.contributor.organisationFoodValley
dc.contributor.organisationFoodValley
dc.contributor.organisationFOD Economie
dc.contributor.organisationBond Beter Leefmilieu
dc.contributor.organisationBond Beter Leefmilieu
dc.contributor.organisationBond Beter Leefmilieu
dc.contributor.organisationBond Beter Leefmilieu
dc.contributor.organisationProVeg


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record