Voedselverlies en consumentengedrag bij Vlaamse huishoudens
Datum
2019
Vlaanderen Identifier
Onderzoek-2111530
Onderdeel van
16114841en16114833
Auteur(s)
Peggy Criel, Filip Fleurbay
Alternatieve Titel
Dossier
Collections
Metadata
Toon volledig item recordAbstract
Dit dossier verzamelt de belangrijkste inzichten en de best beschikbare cijfers over voedselverlies bij Vlaamse huishoudens. Het Departement Omgeving brengt in dit document inzichten uit het eigen onderzoek samen met deze uit de gedragswetenschappen en internationaal onderzoek rond voedselverlies bij huishoudens (o.a. in het kader van het Europese REFRESH-onderzoek). Dit dossier heeft als doel beleidsmakers, actoren uit de agrovoedingsketen, middenveldorganisaties en burgerinitiatieven te ondersteunen om planmatiger en doelgerichter actie te ondernemen om voedselverlies bij de consumenten thuis te verminderen en voorkomen. Hoofdstuk 2 geeft een overzicht van de best beschikbare cijfers. Hoofdstuk 3 geeft een overzicht van de factoren die voedselverlies bij huishoudens beïnvloeden. Hoofdstuk 4 beschrijft een aantal aandachtspunten die belangrijk zijn om de effectiviteit van interventies te verhogen en hoofdstuk 5 gaat dieper in op een aantal specifieke thema’s.
Onderdelen
Dit item is onderdeel van
-
Voedselverlies en consumentengedrag bij Vlaamse huishoudens
Peggy Criel; Filip Fleurbaey (Departement Omgeving, 2018)Een Vlaams huishouden verspilt gemiddeld 1,7 kg voedsel per week of 88,1 kg per jaar (inclusief alcoholisch en niet-alcoholische dranken). Per persoon komt dit neer op een gemiddelde van 37 kg (waarvan 25,5 kg vaste voeding ...