Peulpower en bonenkracht - Een historische kijk op de eiwittransitie in Vlaanderen en België

View/ Open
Date
2025
Vlaanderen Identifier
OMG_onderzoek_PBM_250915_1.2
Part of
OMG_onderzoek_PBM_250915_1
Author
Yves Segers
Publisher
Departement Omgeving
Collections
Metadata
Show full item recordAbstract
Het menu van de Vlaamse consument bestaat vandaag uit meer dierlijke dan plantaardige eiwitten. In het verleden was dat lang anders voor het overgrote deel van de bevolking. Vlees en andere dierlijke producten waren immers schaars en duur, symbolen van welvaart en luxe. In dit essay schetst de auteur de evolutie van onze eetgewoonten en gaat hij vooral op zoek naar de rol en het belang van plantaardige eiwitten, met focus op peulvruchten. Hoe evolueerde de verhouding plantaardige versus dierlijke eiwitten? Wanneer namen de dierlijke eiwitten de bovenhand en wat is de verklaring hiervoor? Ondanks de schaarse data, en de vele aannames, kan (voor het eerst) de evolutie van de eiwitinname in België tussen 1800/1846 en begin jaren 2020 kwantitatief worden geschetst.
URI
Type
Stuk
Identifier
OMG_onderzoek_PBM_250915_1.2
Parts
This item is part of
-
Green Deal Eiwitshift op ons bord
Kristof RubensDe Green Deal Eiwitshift op ons bord (2021-2025) wil bijdragen aan de doelstelling om de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in de Vlaamse consumptie te verbeteren richting een verhouding van 40/60 ...