Voedselverlies en consumentengedrag bij Vlaamse huishoudens
Date
2016
Vlaanderen Identifier
Onderzoek-1841869
Part of
16114841en16114833
Author
Geen auteur gevonden
Alternative Title
onderzoeksrapport van GfK Belgium voor Departement Omgeving (referentie: LNE/AMIS/2016/03)
Collections
Metadata
Show full item recordAbstract
In 2015 ondertekende de Vlaamse overheid samen met de verschillende ketenpartners de Ketenroadmap Voedselverlies 2015-2020. Negen actieprogramma’s hebben tot doel het voedselverlies tegen 2020 met 15% te reduceren. Binnen dit actieplan worden consumenten als een belangrijke doelgroep naar voor geschoven. De Vlaamse monitor Voedselreststromen en Voedselverliezen (2017) toonde aan dat huishoudens in Vlaanderen één van de drie grootste bronnen van voedselverlies (in tonnage) zijn doorheen de keten. In actie 44 van de Ketenroadmap engageert de Vlaamse overheid zich ertoe door samenwerking met verschillende partners burgers te mobiliseren rond het thema en op die manier voedselverlies bij huishoudens terug te dringen.Het Departement Omgeving wenst hiertoe een beter inzicht te krijgen in factoren die voedselverlies bij huishoudens bepalen. Daarvoor dienen de relaties in kaart gebracht te worden tussen de (1) hoeveelheid voedselverlies bij Vlaamse huishoudens, (2) het hieraan gerelateerde aankoopgedrag, de bewaarmethoden en eetpatronen, en (3) de achterliggende kennisleemten, motivatoren en psychologische mechanismen die dit gedrag kunnen verklaren.Een onderzoek werd opgezet en uitgevoerd in 2016-2018 door het Social and Strategic Research onderzoeksteam van GfK Belgium waarin verschillende methodologieën werden gecombineerd. In wat volgt worden deze methodologieën beschreven en de resultaten van het onderzoek gepresenteerd.
Parts
This item is part of
-
Voedselverlies en consumentengedrag bij Vlaamse huishoudens
Peggy Criel; Filip Fleurbaey (Departement Omgeving, 2018)Een Vlaams huishouden verspilt gemiddeld 1,7 kg voedsel per week of 88,1 kg per jaar (inclusief alcoholisch en niet-alcoholische dranken). Per persoon komt dit neer op een gemiddelde van 37 kg (waarvan 25,5 kg vaste voeding ...